Tiada Lagi Slogan 1Malaysia Selepas Ini 0 5697

SLOGAN 1Malaysia yang diperkenalkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bakal digantikan dengan slogan baharu yang bersesuaian.

Arahan tersebut dikeluarkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam satu sidang media khas yang diadakan di Putrajaya pada hari ini.

“Kita mungkin terpaksa tukar kepada slogan lain. Namun pada waktu ini, kita belum kenal pasti slogan yang sesuai,”katanya yang dipetik sebuah portal berita tempatan.

Idea 1Malaysia yang diumumkan pada 3 April 2009 itu adalah merupakan agenda kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam membentuk satu bangsa yang bersatu tanpa mengira kepelbagaian etinik, sub-etinik dan kebudayaan.

Konsep tersebut muncul ketika keadaan politik tanah air sewaktu itu dikatakan tidak menentu dan perpaduan dalam negara dianggap rapuh.

Sementara itu, menurut sumber dalaman, kerajaan juga melarang sebarang barangan yang berkaitan logo 1Malaysia termasuk pada meja korporat, sijil dan barangan lain.

Ucapan “Salam 1Malaysia”, “Salam Negaraku” dan “Selam negaraku Malaysia” juga akan dihentikan dan diganti dengan sama ada “Assalamualaikum” atau “Salam Sejahtera”. – MYNEWSHUB.CC

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14340

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8231

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news