Timbalan YDP Dewan Negara terpesona rakyat Sarawak hidup harmoni, saling menghormati 0 5721

KUCHING: Timbalan Yang Di-Pertua Dewan Negara Senator Datuk Seri Abdul Halim Abd. Samad mengaku banyak yang dapat dipelajari tentang Sarawak dengan masyarakatnya yang saling menghormati dan hidup dalam suasana harmoni.

Beliau memuji kepimpinan Kerajaan Negeri yang disifatkan berjaya mentadbir negeri dengan baik dan berjaya menyatu padu semua lapisan rakyat.

“Meskipun rakyatnya berbilang kaum dan agama, semuanya dapat hidup bersama di bawah satu bumbung,” akui Abdul Halim kepada media semasa melawat Taman Kekal Pengeluaran Makanan, Stesen Pertanian Rampangi pada Rabu.

Abdul Halim melawat Sarawak 5-8 Februari bersama rombongan terdiri daripada 12 peserta.

Taman Kekal Pengeluaran Makanan, Stesen Pertanian Rampangi seluas hampir 20 hektar terletak sekitar 20 kilometer dari bandar raya Kuching mengusahakan tanaman seperti tomato, cili, tembikai, sayuran dan sebagainya.

Berkaitan lawatan tersebut, beliau turut memuji kerajaan negeri berjaya melaksanakan dasar pertanian moden berasaskan sistem digital yang mengikut peredaran zaman.

Selain diberi taklimat oleh pegawai pertanian, rombongan berkenaan turut melawat Sistem Perlindungan Hujan serta beberapa projek tanaman usahawan.

Rombongan yang dibawa melawat rumah panjang di Sarawak, turut mendengar taklimat berkaitan politik negeri ini daripada Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Sementara, Speaker Dewan Undangan Negeri Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar menyampaikan taklimat sejarah Sarawak. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14302

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news