Trump cadang guna bom nuklear halang taufan 0 5876

WASHINGTON: Presiden Donald Trump mencadangkan bom nuklear digugurkan pada taufan sebelum ia tiba di Amerika Syarikat, lapor laman web Axios.

Ketika taklimat mengenai bencana itu, Trump bertanya sama ada pembentukan taufan boleh diganggu di pantai Afrika dengan menggugurkan bom nuklear pada pusat taufan, menurut laman web berita itu.

Menurut sumber tidak dikenali, laman web itu berkata semua yang menghadiri pertemuan itu meninggalkan taklimat itu dengan berfikir, ‘Apa perlu kita lakukan dengan perkara ini?’

Dilaporkan ia bukan kali pertama Trump membuat cadangan seumpama itu.

Pada 2017, Trump meminta pegawai kanan jabatan cuaca sama ada ia perlu menggugurkan bom pada taufan untuk mengelakkan ia mendarat di AS.

Trump tidak menyatakan jenis bom nuklear yang akan digunakan dalam perbualan itu.

Rumah Putih enggan memberi kenyataan, tetapi Axios memetik pegawai pentadbiran kanan sebagai berkata objektif Trump itu ‘boleh tahan’.

Idea Trump bukan perkara baru. Cadangan itu pada awalnya dibuat oleh saintis kerajaan pada 1950-an, ketika pentadbiran Presiden Dwight Eisenhower. — AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13352

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12728

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news