8500 tetamu disasar sertai Festival Menuai dan Kesenian Rakyat Sarawak 2018 0 5485

KUCHING: Festival Menuai dan Kesenian Rakyat Sarawak akan kembali diadakan di Kampung Budaya Sarawak pada 27 hingga 29 April depan.

Pengerusi Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), Tan Sri Datuk Amar Abdul Aziz Hussain berkata, festival yang meraikan kepelbagaian kumpulan etnik di negeri Sarawak ini akan menjanjikan acara yang lebih menarik dan meriah.

“Selain pengunjung tempatan, kita juga menyajikan acara dan aktiviti yang boleh menarik perhatian pelancong asing, serta meningkatkan pemahaman mereka akan adat serta budaya kita,” katanya dalam sidang media mempromosikan festival itu di sini.

Antara aktiviti yang akan dipersembahkan sepanjang festival itu termasuklah drama muzikal bertajuk ‘Rentap – The Untold Story’ yang mengisahkan lagenda pahlawan Iban yang terkenal dengan kehebatan dan keberaniannya menentang musuh.

Turut diadakan, pertandingan Ratu Cantik mengikut kumpulan etnik yang mengetengahkan gadis cantik berbusana tradisi Sarawak.

Foto Ahmad Iskandar

Turut diadakan persembahan sape oleh pemetik antarabangsa seperti Indonesia, Thailand, Filipina, Brunei, Perancis, dan Sabah manakala Sarawak tampil dengan irama tradisional.

Turut dilangsungkan acara ‘Tribal Ironman Challenge 2018’ yang menampilkan 15 badang terpilih, yang akan menguji kemahiran dan kekuatan mereka dalam mengangkat karung guni seberat 50 kilogram, mendaki Gunung Santubong, acara tembak-menembak serta mengupas kelapa dengan tangan kosong.

Bagi peminat makanan pula, pertandingan Dapur Masakan Makanan Sarawak dibuka kepada semua warganegara untuk memberi peluang kepada pengunjung dari luar merasai masakan asli Sarawak,”katanya.

Festival ini mensasarkan lebih 8,500 kehadiran, dengan tiket masuk dijual pada harga RM60 untuk dewasa dan RM30 untuk kanak-kanak berusia 2 hingga 12 tahun.

Tiket boleh didapati melalui laman rasmi iaitu www.sarawakharvest.com atau boleh terus membeli tiket di kaunter Kampung Budaya Sarawak. –Sarawakvoice

Foto Ahmad IskandarFoto Ahmad Iskandar

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13391

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8127

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news