BN akan terus bangunkan Sabah dan Sarawak – Ahmad Zahid 0 5542

KIMANIS: Barisan Nasional (BN) akan terus melaksanakan tanggungjawabnya membangunkan Sabah dan Sarawak jika diberi mandat menerajui kerajaan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14), kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya, hanya BN yang boleh memastikan kesinambungan pembangunan dan menjaga rakyat, bukan sahaja di kedua-dua negeri berkenaan malah di seluruh negara.

“Kita tahu negeri yang ditadbir pembangkang, tiada lebih (kemajuan) yang dibuat oleh mereka kerana kemajuan yang diperoleh mereka bertapak daripada BN.

“(Jadi) jangan kabur mata, terpesong fikiran kerana negara masih memerlukan BN,” katanya ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat peringkat Parlimen Kimanis di Bongawan dekat sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata pemimpin BN mempunyai daya tahan luar biasa dan sanggup berkorban masa untuk memastikan rakyat maju.

Ahmad Zahid berkata, ini terbukti melalui manifesto BN pada PRU13 yang berjaya dilaksanakan hampir sepenuhnya iaitu 99.4 peratus.

“Ertinya, semua dalam manifesto untuk PRU14 ini akan dilaksanakan sepenuhnya oleh BN (jika menang pilihan raya).Kita (BN) merangkumi semua lapisan masyarakat,” katanya.

Menurut Ahmad Zahid, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah melakukan segala-galanya untuk rakyat sejak memimpin negara dan memberi jaminan manifesto BN untuk PRU14 ini bukan janji kosong.

“Manifesto BN (untuk PRU14) memberi penekanan untuk lima tahun akan datang. Bukan janji kosong, bukan janji 100 hari.

“Apabila Perdana Menteri diwawancara oleh media asing (selepas melancarkan manifesto), beliau berkata pembangkang tidak akan dapat melaksanakan semua janji dalam manifesto mereka berbanding BN,” katanya.– BERNAMA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14000

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news