Meseti landik jaku English enti deka kereja perintah- Dato Sri Michael Manyin 0 254

BETONG, Mac 12: Siti ari pinta ngagai peminta pengereja pengawa perintah iya nya nulis siti esei pandak dalam English maya interviu, tang mayuh kes orang ke diinterviu nya semina nganjung keretas pulai kusung ketegal enda landik ba jaku nya.

Menteri Pelajar, Sajns enggau Pansik Teknologi Dato Sri Michael Manyin Jawong madahak iya bisi dipadahka pasal pekara nya empai lama udah, lalu nya tebal agi nyadi ba raban graduate ari menua pesisir.

Ku iya, sebedau tu bisi sekeda orang ke minta kereja nya nguji nulis esei nya tajapan rurun jalai jaku enggau jaku ke dikena nya salah, tang rebak ke baru tu enda nemu nulis seleka jaku English, lalu nya kebuah sida enda ulih gawa perintah.

“Nya kebuah aku serius pasal Program Landik Ba English, lanan komuniti kitai deka tinggal nyema kitai enda beratka pekara tu. Aku mega arapka komuniti enggau sekula nyukung program tu laban semina tu chara kitai nyingkang ke mua,” ku iya lebuh bejadi programnya ba SK Nanga Ajau ditu bedau lama udah.

Manyin muji sekula ba sitak Layar nya nyadi sekula keterubah di menua pesisir bejadi Program Landik Ba English sida dikena ngangkatka.pengelandik nembiak sekula nya bejaku English.

Ku iya baru, ngemansangka jaku English enggau nambahka pengerindu nembiak ba sains, teknologi, injiniring enggau matematik (STEM) endang subjek ti dikemeratka opis pelajar kenyau ditumbuhka kena Mei 7 taun siti nyin tadi.

Ku iya surat teaau ke udah diberi ngagai kaban kunsil negeri di negeri tu, sekalika ari Barisan Nasional (BN) tauka penyakal ngiru sekula dalam sitak sitak ngambi bejalaika Program Landik dalam English.

Tu udah dititihka SK Ulu Lubai enggau SK Ba Kelalan, dua buah sekula di Limbang ti udah bejalaika program tu beberapa taun ke udah.

Manyin pechaya SK Nanga Ajau ulih nyadi chunto ngagai sekula bukai enti orogrqm nya dipejalaika enggau manah ngambika bala nembiak di sekula nya landik bejaku English.

“En SK Ulu Lubai sebuah sekula ke majoriti bansa Iban ulih, nama kebuah SK Nanga Ajau enda ulih bulih pemujur ke sama?” ku iya.

Program ba SKNanga Ajau dipejalaika nengah kwrwjasama enggau sekula Lodge Group.

Program nya udah ngempuruka 28 iku nembiak sekula Lodge enggau enam iku pengajar ngemujurka ‘Pen-Pal Project’ enggau SK Nanga Ajau, ke alai sida mega bepeluang ngasaika peneleba pengidup di rumah panjai.

Berebak enggau nya Kepala Pengajar SK NangaAjau, Fadreen Jingan madahka sekula nya bisi nerima belanja RM30,000 ari ADUN Layar, Gerald Rentap dikena ngaga mayuh bengkah program dikena ngangkatka pengelandik nembiak dalam jaku English. — DayakDaily

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senheng Hari Gawai 2019 Celebration – Up to 30% EZ Credit rebates! 0 713

June 1st and 2nd marks Sabah & Sarawak’s special occasion – the Harvest Festival Celebration also known as Gawai. As part of this special celebration, all Senheng outlets in Sabah and Sarawak are offering up to 30% EZ Credit rebate on selected items. EZ Credit rebates will be stored in your Senheng app which you can use to redeem products.

EZ Credit rebate is a special loyalty program exclusively for our PlusOne members where they can earn points from purchases on selected products. To be eligible for the EZ Credit rebate on this Gawai sales, sign-up as a PlusOne member at any our outlets or online at https://www.senheng.com.my/harvest-festival

Shop from a wide range of brands on discount from Philips, Sharp, Elba, Panasonic and Cornell across multiple categories such as water heaters, steam iron, vacuum cleaners, juice extractors, rice cookers, ovens, induction cookers and air fryers.

Senheng is also giving out FREE Extra 1 year warranty to extend the warranty of your products.

Happy Gawai everyone.

Spread the news

Ibu hamil boleh berpuasa 0 409

Menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan yang penuh barakah ini, ada beberapa golongan yang diberikan keringanan oleh Allah SWT untuk tidak berpuasa, antaranya wanita hamil dan ibu yang menyusukan anak.

Dianggarkan 70 peratus wanita hamil memilih melaksanakan ibadah ini, kerana ingin mengejar barakah Ramadan dan mungkin kerana memikirkan kesukaran menggantikan puasa pada bulan lain.

Kebanyakan ulama berpendapat wanita hamil patut berpuasa sekiranya kesihatan mereka mengizinkan. Dari sudut perubatan, berpuasa secara keseluruhannya dibolehkan dan selamat untuk wanita hamil dan bayi.

Bagaimanapun, ada sebabnya Allah SWT memberikan keringanan untuk ibu hamil daripada menjalani ibadah puasa. Perlu diketahui, paras kandungan gula dalam darah wanita hamil ketika berpuasa lebih rendah berbanding wanita tidak hamil kerana darah ibu perlu sentiasa membekalkan gula glukos kepada bayi.

Ini menyebabkan ibu hamil lebih cepat letih, loya dan muntah-muntah, terutama pada awal usia kehamilan. Di samping itu, kekurangan air atau dehidrasi menambahkan risiko wanita hamil mendapat darah beku (venous thromboembolism), ini disebabkan kepekatan darah menjadi lebih tinggi ketika hamil.

Tiga bulan pertama tak digalak

Justeru ketahanan untuk berpuasa bergantung kepada tempoh kehamilan, faktor kesihatan wanita berkenaan sewaktu hamil, waktu berpuasa dan keadaan cuaca ketika itu. Mereka tidak dinasihatkan berpuasa pada tiga bulan pertama sekiranya mengalami gejala kehamilan serius, seperti muntah-muntah, kurang selera makan, kepenatan, pening dan pitam.

Selain itu, wanita hamil yang mempunyai masalah kesihatan perlu mendapatkan nasihat doktor sekiranya ingin berpuasa. Dos dan waktu pengambilan ubat tertentu mungkin perlu diubah sesuai dengan waktu sahur dan berbuka.

Mereka yang menghidap kencing manis pula perlu memantau paras gula sebelum dan selepas sahur, tengah hari mahupun selepas berbuka dan sebelum tidur.

Ibu hamil dinasihat tidak meneruskan puasa sekiranya bacaan gula rendah atau mengalami tanda kurang glukos dalam darah (hypoglycaemia), iaitu berdebar-debar, menggigil dan berpeluh, loya dan muntah-muntah.

Bagaimanapun, mereka yang menghidap kencing manis pula memerlukan insulin dos tinggi. Masalah lain, termasuk tekanan darah tinggi tidak terkawal, anemia yang serius dan turun berat badan secara mendadak.

Mereka yang berisiko mendapat darah beku, gangguan ulser perut atau gastrik juga tidak dinasihatkan berpuasa bagi mengelakkan komplikasi.

Awasi jika bayi kurang bergerak

Wanita hamil selepas 28 minggu juga perlu memantau bayi sewaktu berpuasa. Sekiranya pergerakan bayi berkurangan, mereka perlu segera berbuka dan terus ke hospital untuk menjalani pemeriksaan segera dan dapatkan rawatan lanjut.

Tidak banyak kajian perubatan berpiawaian mengkaji kesan berpuasa terhadap kesihatan ibu hamil dan bayi. Beberapa kajian menunjukkan tiada kesan dalam pembesaran janin wanita hamil yang berpuasa.

Satu kajian dari luar negara menggunakan maklumat bancian mendapati, anak dari ibu yang berpuasa pada tiga bulan pertama kehamilan pada musim panas, waktu siangnya lebih panjang mempunyai berat badan lebih rendah serta berisiko mendapat masalah gangguan pembelajaran.

Bagaimanapun, ini bukan kajian berpiawaian tinggi kerana maklumat hanya berdasarkan andaian semua ibu hamil yang beragama Islam berpuasa, serta tidak menimbang faktor lain juga menyumbang kepada masalah pembelajaran dan kekurangan berat badan.

Wanita hamil digalak mengamalkan pemakanan sihat sewaktu bersahur dan berbuka, tingkat pengambilan protein untuk pembesaran bayi, serat dan sayur-sayuran.

Mereka dinasihatkan mengambil makanan yang boleh memberikan tenaga seperti kurma sewaktu berbuka.

Tidak digalakkan makan dalam jumlah banyak sewaktu berbuka. Keadaan rahim yang membesar menolak perut ibu dari bawah dan menyebabkan ibu hamil berasa pedih hulu hati dan memuntahkan kembali makanan.

Elak kerja berat

Sekiranya mempunyai masalah ini, mereka dinasihatkan makan sedikit-sedikit tetapi lebih kerap untuk mendapat kalori mencukupi. Paling utama, wanita hamil perlu minum air yang banyak, kira-kira 1.5 hingga dua liter (8 hingga 10 gelas sehari) dan elakkan makanan dan minuman yang mengandungi paras gula yang tinggi.

Wanita hamil yang berpuasa juga perlu mengelakkan diri daripada melakukan kerja berat dan aktiviti lasak, serta berada di tempat panas dalam jangka masa lama bagi mengurangkan kesan dehidrasi.

Sekiranya masih kurang pasti sama ada boleh berpuasa atau tidak, dapatkan nasihat doktor selain mencuba berpuasa selama satu atau dua hari untuk melihat ketahanan diri. Mereka tidak perlu memaksa diri berpuasa sekiranya tidak mampu.

Penulis adalah Pensyarah dan Pakar Obstetrik & Ginekologi, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM)

-Berita Harian Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link