Pertunjukan fesyen KLFW 2020 cipta kelainan, muncul versi digital 0 420

Pertunjukan fesyen KLFW 2020 cipta kelainan, muncul versi digital

KUALA LUMPUR: Minggu Fesyen Kuala Lumpur (KLFW) 2020 mencipta kelainan apabila acara itu bakal dijayakan sepenuhnya secara digital sebelum ia disiarkan mulai 11 hingga 13 November depan menerusi platform dalam talian.

Acara tahunan sejak 2013 itu akan dimeriahkan dengan pembabitan seramai 60 pereka berbakat besar tempatan, di mana kebanyakannya klip video dan penggambaran rekaan busana itu dirakam di sekitar lokasi ikonik ibu negara.

Pengasas KLFW, Andrew Tan, berkata cabaran utama kepada pihaknya untuk menciptakan pengisian menarik berikutan acara itu ditonton di platform digital dan bukan seperti kelaziman acara pertunjukan pentas.

“Setiap hari akan menampilkan lima episod yang membawa pengisian berbeza, antaranya ‘fashion uncensored’ yang dikupas panel penggiat fesyen tanah air, ‘style matter’, ‘Fashion 101’ dan lain-lain.

“Peralihan secara digital ini adalah kerana pandemik COVID-19, malah Paris, Milan dan New York juga menganjurkan versi digital iaitu norma baharu untuk industri,” katanya.

Sempena KLFW 2020, semalam hingga Sabtu ini, The Digital Backstage yang dibawakan Panasonic Malaysia, Wardah Cosmetic dan Miko Galere menyingkap sedikit sebanyak kejutan acara fesyen yang dijadualkan bulan depan.

Andrew berkata, kebiasaannya acara tahun KLFW menampilkan antara 80 hingga 200 pereka fesyen, namun angka itu terpaksa dihadkan berikutan kekangan masa, pengisian dan mematuhi Prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“KLFW adalah platform yang menyokong pereka Malaysia untuk mengetengahkan bakat, inspirasi dan rekaan tersendiri dan kerjasama rakan strategik, Panasonic pula diharap berterusan kerana kerja belakang tabir sangat penting.

“Dengan membawakan konsep digital ini, kami membawa penonton mengikut setiap perjalanan dari pereka, jurumekap, pendandan rambut, teknologi penjagaan muka dan penjagaan rekaan secara eksklusif berbanding acara belakang tabir,” katanya.

Katanya, KLFW terus mengembangkan landskap untuk Industri Fesyen Malaysia dengan dengan penataan digital, namun pada masa mencerminkan komitmen berterusan ke arah lebih lestari dan kukuh untuk masa depan.

ANDREW Tan. Foto/Aziah Azmee
ANDREW Tan. Foto/Aziah Azmee

Katanya, pandemik itu tidak seharusnya menenggelamkan kemeriahan acara yang ditunggu-tunggu setiap tahun, biarpun perlu dialihkan secara sederhana.

“Fesyen adalah cetusan minat dan selepas minat terhadapnya semakin suram, industri akan tenggelam. Tugas kami adalah menghidupkan kembali minat terhadap fesyen dan fesyen adalah impian, kegembiraan, dan khayalan.

“Penganjuran kali ini akan menjadi minggu fesyen paling ikonik bagi Pereka Fesyen Malaysia kerana mereka mentakrifkan cetusan kreativiti mereka dan menyesuaikan inovasi dengan perubahan norma baharu dan persekitaran.

“Dengan digital, bukan hanya KLFW dan Pereka bereksperimen dengan cara baharu untuk mempersembahkan koleksi mereka tetapi membolehkan penerokaan baru untuk peluang e-dagang,” katanya. – Berita Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Buaya cedera ditembak diselamatkan 0 718

Buaya cedera ditembak diselamatkan

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, pihaknya menerima panggilan daripada pegawai Jabatan Hutan Sarawak (JHS) bagi mendapatkan khidmat khas menangkap buaya itu pada 10.59 malam tadi.

Beliau berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang dikejarkan ke lokasi sebaik menerima panggilan itu.

“Setibanya di lokasi, didapati seekor buaya besar di dalam longkang dan ia agak agresif kerana difahamkan reptilia itu cedera selepas ditembak.

“Anggota kami berjaya menenangkan buaya itu selepas menutup matanya dengan kain sebelum mengikatnya di tepi pagar sekolah,” katanya.

Katanya lagi, pihaknya menghadapi kesukaran untuk mengeluarkan buaya itu dari longkang kerana terlalu berat.

“JHS hanya akan mengalihkan buaya itu pagi ini,” katanya. – Harian Metro

Spread the news

Mengawal darah tinggi 0 677

Mengawal darah tinggi

DARAH tinggi dianggap penyakit biasa bagi rakyat Malaysia, tetapi ditakuti kerana boleh menjadi pembunuh senyap kepada pesakit.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2019 mendapati 6.4 juta rakyat dewasa di Malaysia menghidap darah tinggi.

Mereka perlu bergantung dengan ubat yang diberikan doktor atau pegawai farmasi bagi memastikan tekanan darah sentiasa terkawal.

Namun, ramai pesakit tidak mengetahui bahawa terdapat ‘petua’ menurunkan penyakit darah tinggi menggunakan bahan semula jadi.

Pakar Antioksidan Dr Suri Roowi berkata, ‘Journal of Medicinal Plants Research’ yang diterbitkan pada 2011 menyenaraikan beberapa jenis sayuran yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi.

Menurutnya, sayuran ini murah dan mudah didapati seperti bawang putih, saderi dan brokoli.

“Bawang putih kaya pelbagai khasiat dan banyak digunakan dalam masakan bagi menambah rasa yang lebih enak.

“Ia juga sangat berguna kepada mereka yang mengalami masalah tekanan darah tinggi.

“Caranya ialah makan seulas bawang putih setiap hari selama 12 minggu, ia boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Katanya, menerusi cara ini, ia dapat mengelakkan risiko serangan angin ahmar berpunca daripada penyakit berkenaan.

Beliau berkata, seterusnya ialah saderi yang diketahui kaya dengan antioksidan, serat, vitamin dan mineral yang memberi manfaat kepada kesihatan.

“Malah, saderi juga tinggi dengan bahan yang dikenali sebagai apegini.

“Bahan ini boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya.

Dr Suri kata, brokoli juga boleh menurunkan tekanan darah tinggi kerana dalam sayuran ini mengandungi satu bahan berkhasiat yang dikenali sebagai ‘glucoraphanin’.

“Glucoraphanin meningkatkan kandungan antioksidan dan keupayaan antikeradangan dalam brokoli yang dapat memulihkan masalah disfungsi seperti darah tinggi.

“Oleh itu, pesakit darah tinggi perlu mengamalkan memakan brokoli,” katanya.

Katanya, pada masa sama, pengambilan minyak zaitun juga baik kerana kandungan tinggi bahan asid lemak mono tidak tepu (lemak sihat) yang sangat baik untuk kesihatan.

“Jadikan minum minyak zaitun sekurang-kurang dua sudu setiap hari sebagai amalan.

“Selain membantu menurunkan tekanan darah tinggi, khasiat minyak zaitun juga dapat mencegah penyakit kronik,” katanya.

Menurut Dr Suri, pesakit darah tinggi turut disarankan mengambil makanan tinggi mineral, contohnya potasium, kalsium dan magnesium.

“Apa yang penting ialah sumber natrium atau garam mesti rendah. Ini satu cara untuk mengurang atau mencegah tekanan darah tinggi.

“Saya juga meneruskan kajian menerusi pembacaan dan menemui satu sumber makanan berkhasiat yang dikenali sebagai serbuk anak pokok barli,” katanya.

Jelasnya, ia adalah sejenis sumber barli yang kaya dengan kalsium, potassium, magnesium, protein dan sangat rendah sodium.

“Hasil kajian juga menunjukkan, serbuk anak pokok barli ini mengandungi 50 kali kalsium dan 34 kali potassium lebih tinggi berbanding beras putih.

“Khasiat ini menunjukkan serbuk ini boleh menurunkan tekanan darah tinggi,” katanya. – Harian Metro

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link