PKR Baram buat laporan polis terhadap Tun Abdul Taib Mahmud 0 7203

MIRI: PKR Baram hari ini membuat laporan polis, supaya siasatan dibuat ke atas Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, berhubung dakwaan rasuah.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan polis pada jam 3.33 petang tadi, di Balai Polis Pusat Miri, Ketua PKR Baram, Roland Engan berkata selepas meneliti beberapa laporan berita ditulis mengenai dakwaan rasuah membabitkan Taib, beliau kemudian memutuskan untuk membuat laporan polis.

“Apabila Pakatan Harapan (PH) mengambil alih kerajaan, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mahu kita mengemukakan bukti-bukti untuk membolehkan siasatan baru dibuka (terhadap Taib).

“Banyak laporan berita dan artikel telah disiarkan berhubung dakwaan rasuah membabitkan beliau (Taib),” katanya.

Berdasarkan kepada artikel yang ditulis dan dibacanya, Roland berkata beliau berasa perlu untuk membuat laporan polis, bagi membolehkan kerajaan baru bertindak ke atas dakwaan rasuah.

Beliau juga memetik laporan berita di mana Tabung Bruno Manser menawarkan diri untuk tampil dan memberikan bukti terhadap salah laku dan rasuah yang dilakukan oleh Taib.

“Bukti tiada di tangan kita, sebaliknya kami percaya ia di tangan mereka yang pernah menyiasat dakwaan salah laku dan rasuah yang dilakukan oleh beliau,” tambahnya.

Sementara itu PKR Baram, turut membuat laporan susulan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini, selepas sambutan Hari Gawai Dayak, minggu depan, untuk mendesak siasatan dijalankan ke atas Taib.

Sekitar 60 orang mengiringi Roland membuat laporan polis di Balai Polis Pusat Miri. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13410

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news