Sarawak bakal bangun jalan raya pintar, persediaan untuk penggunaan kereta tanpa pemandu β€” Fadilah 0 5788

KUCHING: Pembinaan pelbagai prasarana pengangkutan di Sarawak, termasuk jalan raya, lampu isyarat malah lampu jalan dan sistem parkir pada masa depan akan berteraskan “sensor”, kata Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusuf semalam.

Menurutnya, kaedah ini amat penting berikutan dunia pada masa depan, akan dipenuhi pelbagai teknologi pintar, termasuk kereta tanpa pemandu.

“Justeru itu, kita di peringkat Kementerian Kerja Raya telah telah diamanahkan sebagai sekretariat untuk menyediakan “blueprint” yang akan memenuhi keperluan ini untuk seluruh negara.

“Ketika ini kita sedang dalam proses mengumpul maklumat dan berbincang dengan pelbagai pihak, termasuk agensi kerajaan, pakar teknologi malah badan bukan kerajaan untuk menyediakan prasarana yang dipasang sensor ini, agar dapat berkomunikasi dengan kenderaan, terutamanya melalui sistem GPS,” katanya ketika ditemui pada program belia di Matang semalam.

Kenderaan tanpa pemandu yang kini trending di Singapura, dan beberapa negara maju dijangka akan mula dipraktiskan di Malaysia dalam tempoh 10 ke 15 tahun akan datang.

Berdasarkan kajian sarawakvoice.com, penggunaan kenderaan tanpa pemandu, yang berasaskan sensor ini bukan sahaja menjimatkan masa dan tenaga, malah berpotensi ke arah mewujudkan kemalangan sifar.

Ia juga adalah kaedah pemanduan masa depan, yang telah melalui pelbagai peringkat kajian oleh pengeluar kenderaan dunia.

Sarawak yang kini menjayakan dasar Ekonomi Digital telah pun membayangkan untuk mengguna pakai teknologi ini dan kajian mengenainya sedang dilaksanakan oleh beberapa pihak.

“Ya, kita turut menyahut saranan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berhubung perkara ini,” akui Fadillah.

Penggunaan sensor katanya, adalah salah satu ciri Ekonomi Digital yang dipraktiskan oleh Sarawak menerusi teknologi pintar 4.0.

Blueprint tersebut katanya, dijangka dapat dibentangkan kepada Kabinet dalam tahun ini juga. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13982

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8187

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news