Transformasikan pembangunan di Sibu – Abang Johari 0 5624

SIBU: Kerajaan Barisan Nasional (BN) mahu terus mentransformasikan pembangunan di bandar ini, demikian kata Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.Berucap pada Malam Harmorni di Pintu Gerbang Sibu, Abang Johari berkata ia dapat direalisasikan jika ada kerjasama seluruh penduduk bandar ini dengan kerajaan.
Jelasnya, bandar Sibu telah membangun menerusi kepimpinan mendiang Datuk Patinggi Tan Sri Dr Wong Soon Kai, dan diteruskan oleh mendiang Datuk Robert Lau Hoi Chew sebagai Ahli Parlimen Sibu.”Sibu telah mengalami perubahan.
Mana kita dapat (jumpa) pasar sentral terbesar kalau bukan di Sibu?,” katanya pada malam Rabu.Ketika memegang portfolio sebagai Menteri Perumahan dahulu, Abang Johari berkata, beliau telah mentransformasikan Sibu Jaya menjadi sebuah bandar moden.
“Oleh itu, kita mahu mentransformasikan pembangunan bandar Sibu, tetapi hanya dapat direalisasikan dengan kerjasama anda semua,” ujarnya.
Abang Johari turut melahirkan harapan agar BN dapat merampas kembali kerusi parlimen Sibu pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).”Kita perlu seiring agar dapat saling bekerjasama. Itu pentingnya untuk kita mengekalkan perpaduan,” katanya.
Abang Johari turut berharap Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan Parti Bersatu Rakyat (UPP) dapat bersatu demi masa depan negeri Sarawak.Hadir sama, isterinya Datin Patinggi Datuk Juma’ani Tuanku Bujang;
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Dagang, Dato Sri Wong Soon Koh serta isteri, Datin Sri Pauline Leong; dan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan,Datuk Dr Sim Kui Hian.
-utusan borneo Online
Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13420

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8132

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news