Uncle Robert Kini Dalam Kenangan 0 6162

Kuching: Hari ini warga Kuching dikejutkan dengan berita yang sangat mengejutkan dan cukup menyedihkan apabila seorang yang dianggap “Legend Kuching” oleh warga Kuching meninggal dunia pagi tadi di Hospital Umum Sarawak.

Uncle Robert atau nama sebenarnya “Jong Khin Foo 56 tahun, berasal dari Pending. Beliau telah menghembuskan nafas terakhir sekitar jam 9.30 pagi tadi setelah 2 hari dalam keadaan kritikal.

Menurut info Uncle Robert dikatakan telah dijumpai oleh orang awam di VivCity Megamall dan dipercayai telah terjatuh dari tempat letak kereta di pusat membeli belah berkenaan. 

Berita kematian Uncle Robert hari ini memang boleh dikatakan cukup mengejutkan. Rata-rata netizen dari Kuching menzahirkan perasaan sedih. 

Uncle Robert sememangnya Legend untuk orang Kuching. Kehadirannya di beberapa kawasan sekitar Kuching sememangnya dinantikan oleh warga Kuching. Kerana gelagat dan gaya Uncle Robert sememangnya cukup mencuit hati. 

Kini tiada lagi kita melihat aksinya berkawad seperti askar dan polis, tiada lagi aksinya menembak menggunakan senjata “Payungnya” dan kini tiada lagi kita dapat melihat aksinya yang cukup fasih berbahasa Inggeris. 

Apa yang pastinya kita pasti merinduinya. Uncle Robert sememangnya Legend yang cukup disenangi dan disayangi oleh warga Kuching. Tenanglah kau Disana Uncle. Kami sentiasa merinduimu dan mengingatimu. – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14340

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8231

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news