Wan Junaidi mahu wanita Sarawak berani pecah tradisi dalam kerjaya 0 5634

SANTUBONG: Wanita Sarawak hari ini harus berani memecah tradisi dan status dalam kerjaya supaya setanding dan seiring dengan golongan lelaki.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, keadaan masa kini berbeza dengan zaman dahulu kerana masyarakat zaman dahulu menganggap kerjaya tradisi orang lelaki tidak harus digalas wanita.

“Dahulu mana ada juruterbang wanita, sekarang ada. Justeru, wanita harus memecah tradisi ini, ” katanya kepada para pelajar yang menyertai Program Jualan Murah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan (KPDNKK) di Kampung Santubong di sini.

Program jualan murah ini diselaras Pergerakan Wanita Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Ranting Santubong.

Kesemua barangan seperti telur, gula, tepung, minyak dan makanan mentah dijual pada harga 10 hingga 20 peratus lebih murah berbanding harga pasaran semasa.

Wan Junaidi yang juga penyandang Parlimen Santubong berkata, wanita hari ini perlu melihat lebih jauh untuk memajukan diri masing-masing.

Sementara itu, Ketua Wanita PBB Ranting Santubong, Halimatun Afiffah Mustapa berkata, program anjuran KPDNKK ini memberi peluang kepada penduduk kampung berbelanja dengan banyak pada harga murah.

“Harga barangan hari ini sangat murah.

“Saya jangka lebih 1,500 penduduk tidak melepaskan peluang keemasan ini, ” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Cawangan PBB Pantai Damai, Drahman Jaladin menyifatkan program ini sebagai ‘mesra rakyat’ dan platform terbaik untuk golongan berpendapatan rendah membeli-belah.

Drahman Jaladin

“Inilah medium terbaik dalam membantu golongan tidak mampu berbelanja, ” katanya.

Manakala Penghulu Suhaili Kipli menerima baik penganjuran program itu dan berharap ia akan diadakan lagi pada masa akan datang.

“Ia memberi peluang kepada penduduk untuk berbelanja pada harga sangat murah.

Penghulu Haji Masli Han pula, berharap program itu dapat diadakan selalu.

“Sambil berbelanja, penduduk kampung dapat mengeratkan perpaduan dengan kejiranan di sini, ” katanya.

Guru Jabatan Kemajuan Masyarat (KEMAS), Kalsom Haji Salleh berharap program ini diadakan setiap bulan untuk memudahkan kaum wanita berbelanja dengan mudah.

Selain jualan dan pameran, turut diadakan pertandingan pentaque, program Eco-Camp Kelab Pencinta Alam Sekitar serta Karnival Pendidikan CATS 11 anjuran Pejabat Pendidikan Daerah Kuching. –Sarawakvoice

Penghulu Haji Masli HanHalimatun Afiffah Mustapa

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14000

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news